Effektmätning för kommunikatörer – så visar du på värdet av era hållbarhetssattsningar

effektmätning för kommunikatörer

Dela denna artikel

Facebook
LinkedIn
Email

Bättre storytelling med hjälp av effektmätning

Effektmätning handlar om att systematiskt följa upp och utvärdera vad era hållbarhetsinsatser faktiskt leder till – bortom fina ord och löften. För många kommunikatörer är effektmätning fortfarande ett outforskat verktyg, men det kan göra stor skillnad för din storytelling. Genom effektmätning kan ni visa vilken förändring era samhällsnyttiga insatser leder till för er målgrupp – vare sig det handlar om specifika samhällsgrupper, miljön eller djur.

Istället för att bara beskriva vad ni gör – som antal utbildningar, kampanjer eller möten – eller att prata om resultat i form av antal likes eller antalet visningar kan du visa på vad era insatser faktiskt lett till. Det kan handla om förändring för målgruppen – som förbättrad livskvalitet eller beteendeförändringar. Genom att kommunicera utfallsresultat kan du inte bara stärka varumärkets trovärdighet, utan också göra det lättare för dina intressenter att förstå och uppskatta era insatser.

Effektmätningens olika steg

Effektmätning är inget som en enda person ska behöva hantera själv – även om det är bra att någon äger frågan. Istället är det en övergripande verksamhetsfråga där ledningen bör ha som mål att maximera de positiva effekterna och minimera de negativa, med de resurser som finns tillgängliga. Om effektmätning känns som ett nytt och stort projekt, ta in extern hjälp för att komma igång på rätt sätt.

I grova drag består effektmätningsprocessen av nedan steg:

  1. Planering: problemformulering, identifiering av målgruppen och förändringsteori.
  2.  Mätning: vad ska mätas och hur? Indentifiering av indikatorer, val av mätinstrument, urval, etc.
  3. Analys: hur väl har vi uppfyllt målen med insatsen. Vad har vi gjort bra och vad kan förbättras?

I den här artikeln går vi inte på djupet med hela processen för effektmätning eftersom ämnet är omfattande. Istället fokuserar vi på hur du som kommunikatör kan använda olika delar av effektmätningsprocessen för att skapa engagerande och trovärdig kommunikation.

Så använder du effektmätning för att stärka din kommunikation

1. Börja med att förklara problemet

När företag satsar på projekt inom hållbarhet brukar det vara med intentionen att förbättra något. För att insatserna i själva förbättringsarbetet ska landa rätt behöver vi först utforska problemet – vad är det egentligen vi vill lösa? Ett bra sätt att göra detta är genom att beskriva både orsakerna bakom problemet och de konsekvenser det leder till, det gör det enklare att visa på dess relevans och skapa förståelse för varför era resurser behövs just där.

Förenklat exempel på formulering av problem, orsaker och konsekvenser:

  • Problem: Höga nivåer av plastföroreningar i haven.
  • Orsaker: Bristande avfallshantering, överanvändning av engångsplast och olagliga dumpningar.
  • Konsekvenser: Skador på marina ekosystem, hot mot djurliv genom plastintag och mikroplaster som påverkar både djur och människor.

Ett problem har ofta ett komplext nätverk av både orsaker och konsekvenser och genom att måla upp hur de hänger samman får du en bättre inblick i problemet.

Så här kan du som kommunikatör använda dig av detta steg:

Identifiera och förstå problemets kärna: Sätt dig in i de bakomliggande orsakerna till problemet för att kunna förklara det på ett tydligt och engagerande sätt.

Använd data och konkreta exempel: Stöd din kommunikation med statistik och verkliga berättelser för att illustrera problemets omfattning och påverkan.

Skapa en känsla av angelägenhet: Betona varför det är viktigt att agera nu och vilka konsekvenserna kan bli om problemet inte adresseras.

2. Formulera en tydlig förändringsteori

När problemet är klart definierat är nästa steg att beskriva hur ni steg för steg ska arbeta mot den önskade förändringen. Ett sätt att göra det på är genom en så kallad förändringsteori. Den beskriver både hur och varför en viss förändring förväntas ske som ett resultat av era insatser. Det handlar om att tydligt visa sambandet mellan era aktiviteter och de kortsiktiga och långsiktiga mål ni vill uppnå.

En välformulerad förändringsteori förklarar inte bara vilka aktiviteter som ska leda till förändring utan också varför ni tror att just dessa aktiviteter kommer att göra skillnad.

Förenklat exempel på en förändringsteori och dess komponenter:

Problem: Unga vuxna i utsatta områden har svårt att få jobb på grund av bristande utbildning och nätverk.

Resurser: Finansiering från kommun och företagspartners, utbildare och mentorer, och tillgång till lokaler för kurser.

Aktivitet: Genomföra yrkesutbildningar och mentorskapsprogram som inkluderar både praktiska färdigheter och karriärcoachning.

Prestationsmål: Unga vuxna har deltagit i utbildnings- och mentorprogrammen. 

Utfallsmål på kort sikt: Unga vuxna får ökad kompetens och självkänsla.

Utfallsmål på medellång sikt: Unga vuxna får praktikplatser och anställningar.

Utfallsmål på lång sikt: Minskad arbetslöshet och förbättrad ekonomisk situation i området.

Så här kan du som kommunikatör använda dig av detta steg:

Stärk den interna kommunikationen: Använd förändringsteorin för att skapa intern sammanhållning och en gemensam riktning.

Förtydliga den externa kommunikationen: Använd förändringsteorin för att på ett enkelt och begripligt sätt förklara för externa intressenter vad ni vill åstadkomma och hur. Det kommer öka er trovärdighet bland kunder, partners, investerare, allmänheten, givare eller vilka som nu må vara era intressenterDessutom ger förändringsteorin dig en möjlighet att kommunicera era ambitioner och riktning snarare än det ni redan åstadkommit.

3. Mät!

Mätningen handlar om att samla in data kring på förhand definierade indikatorer för att förstå vilken effekt era olika aktiviteter faktiskt har haft – och om de leder till den förändring som beskrivs i förändringsteorin. För kommunikatörer är mätningen ett verktyg för att kunna visa konkreta resultat på ett trovärdigt sätt och samtidigt skapa underlag för att utveckla och förbättra arbetet framåt.

En bra mätning innebär att resultaten värderas i relation till målvärden, tidigare resultat eller andras erfarenheter. Genom att koppla mätningen direkt till förändringsteorin kan ni visa hur väl insatserna följer den planerade riktningen. Det handlar inte bara om att visa vad som har gått bra, utan också om att identifiera lärdomar och använda dem för att justera och förbättra insatserna.

Så här kan du som kommunikatör använda dig av detta steg:

Skapa trovärdighet: Mätning visar att ni är seriösa med ert förändringsarbete och att det inte bara handlar om välvilliga ambitioner, vilket gör kommunikationen mer trovärdig.

Få underlag för förbättring: Genom att mäta kan ni identifiera vad som fungerar och vad som behöver justeras.

Anpassa budskapen: Data från mätningen kan användas för att förstå målgruppens behov bättre och anpassa kommunikationen därefter.

4. Visa upp och analysera dina resultat

Nu är det dags för dig som kommunikatör att knyta ihop säcken och visa på värdet av era hållbarhetsinsatser. Det handlar inte bara om att presentera siffror, utan om att skapa en berättelse som gör resultaten begripliga och engagerande. Genom att lyfta fram både kvantitativa data och kvalitativa berättelser kan du visa på både bredden och djupet av era insatser. Lyft fram förändringen som skett för er målgrupp eller i samhället, det är det som kommer skapa engagemang snarare än kvantitativ data kring hur mycket ni har gjort av något.

Så här kan du som kommunikatör använda dig av detta steg:

Motivera internt: Konkreta resultat från mätningar kan fungera som en motivationsfaktor internt och skapa stolthet över hållbarhetsarbetet.

Lyft fram specifika berättelser: Använd konkreta exempel som belyser den mänskliga sidan av era resultat – exempelvis gneom att låta en person berätta hur det var innan ni genomförde er insats jämfört med hur det blev efteråt. Detta gör resultaten mer levande och lätta att relatera till.

Knyt samman resultaten med en större berättelse: Visa hur enskilda framsteg bidrar till ett större sammanhang och mål. Genom att koppla resultaten till en långsiktig vision skapar du en engagerande berättelse som visar varför era insatser spelar roll på lång sikt.

Så, genom att börja med att definiera problemet, formulera en tydlig förändringsteori, mäta utfallet av era aktiviteter och sedan kommunicera resultaten på ett engagerande sätt, kan du som kommunikatör bidra till att skapa förändring som verkligen märks.

Vill du lära dig mer om effektmätning kopplat till hållbarhet?

Vill du ha hjälp att ta fram en förändringsteori eller få inspiration kring hur ni kan använda effektmätning i er kommunikation? Kontakta oss på hej@mangd.se Eller läs vidare på egen hand!