Workshop i argumentationsanalys
Argumentationsanalys är en metod för att undersöka och utvärdera hur argument presenteras i en text, tal eller debatt. Den hjälper dig att förstå vilka påståenden som görs, hur de stöds och om de är rimliga och övertygande.
Har era budskap genomslagskraft?
Kommunikation är argumentation – det förmedlar budskap. Argumentation som teknik kan behärskas mer eller mindre väl. Alla argument är inte hållbara. Argumentationsanalys hjälper dig och din organisation att vässa er kommunikation. Mängd hjälper er att komma dit.
Workshopens upplägg
och innehåll
Huvudtesen/slutsatsen
Vad handlar argumentationen om? Vad är det för påståenden eller budskap som argumentet vill föra fram? Ja, vilken är argumentationens egentliga slutsats?
Premisserna
Vilka skäl eller bevis används för att stödja huvudtesen? Ja, varför antas mottagaren “köpa” budskapet? Det handlar om att förstå vilka antaganden argumentet vilar på och hur dessa presenteras.
Härledningen från premisser till slutsats
Är premisserna relevanta, tillräckliga och hållbara? Kan den påstådda slutsatsen härledas från premisserna? Ja, kan premisserna ge stöd åt huvudtesen?
Motargument
Bra att veta:
Målgrupp: Vi anpassar innehållet efter er verksamhet och era specifika behov. Våra tidigare deltagare har representerat privata företag, offentlig sektor, och ideella organisationer.
Format: Workshopen ges fysiskt på plats hos er eller digitalt. Upplägget kan anpassas i längd utifrån era önskemål.
Pris: Priset beror på antalet deltagare och överenskommen längd på workshopen.
Efter workshopen kommer deltagarna ha:
- En modell för att identifiera huvudteser, premisser och slutsatser för att bedöma hur hållbara och övertygande argument är.
- Fått praktiska metoder för att upptäcka och hantera motargument samt undvika vanliga argumentationsfel.
- Förståelse för att forma egna argument som är väl underbyggda, logiska och övertygande – för både tal och skrift.
.